Web Analytics Made Easy - Statcounter

 علی زرافشان معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص اهمیت استعداد یابی و هدایت تحصیلی دانش آموزان با اشاره به اینکه استعداد یابی در آموزش و پرورش در دو بخش اتفاق می‌افتد، اظهار کرد: یکی از موارد مربوط به برنامه‌ای موسوم به طرح شهاب (شناسایی و هدایت استعداد‌های برتر) است، این طرح در واقع بعد از تصویب سند راهبردی نخبگان کشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۹۰ تصویب شد و با توجه به این طرح  باید استعدادهای متنوع دانش آموزان شناسایی شود و دانش آموزان بر مبنای استعداد هایشان  حمایت و هدایت شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او ادامه داد: این طرح از دوره ابتدایی شروع و تا دوره اول متوسطه ادامه دارد، متاسفانه این طرح در مرحله تعمیم به منظور اینکه همه دانش آموزان را در بر بگیرد، تا حدودی دچار مشکل شد.

زرافشان در خصوص اهمیت طرح شهاب در انتخاب رشته تحصیلی دانش آموزان افزود: اگر طرح شهاب به صورت سراسری برگزار شود دانش آموزان از پایه اول ابتدایی که وارد مدرسه می‌شود، کارنامه ای را با عنوان کارنامه تفضیلی دارد که در این کارنامه معلم، دانش آموزان را بر اساس استعداد ها و توانایی هایشان در طول سال، شناسایی می کند و بر مبنای همین موضوع دانش آموز را در هنگام انتخاب رشته یا انتخاب شغل آینده راهنمایی می کند.

او گفت: در سند تحول بنیادین هم وزارت آموزش و پرورش به تطبیق نظام جامع مشاوره و هدایت تحصیلی مکلف شده است و بر مبنای این موضوع باید استعداد یابی دانش آموزان انجام شود.

معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در خصوص آزمون های تشخیص استعدادیابی دانش آموزان بیان کرد: علاوه بر دروسی که به هدایت تحصیلی و استعداد یابی دانش آموزان کمک می‌کند، آزمون‌ها و تست‌های استانداردی است که معمولا این موارد به شناسایی استعداد‌های دانش آموزان کمک می‌کند.در طول دوره ۳ ساله متوسطه و عمدتا در پایه نهم دانش آموزان در واقع این دو آزمون را برگزار می‌کنند، نتیجه این آزمون‌ها به صورت کارنامه به دانش آموز و خانواده او ارائه داده می‌شود تا توانایی‌ها و استعداد‌های دانش آموز را به آن‌ها اعلام می‌کنند که با توجه به آزمون‌هایی که برگزار شده است، دانش آموز در کدام یکی از رشته‌ها استعداد و توانایی لازم را دارد.

سیطره پزشک محوری بر روند هدایت تحصیلی دانش آموزان

زرافشان افزود: نکته‌ای که در موضوع هدایت تحصیلی و استعداد یابی دانش آموزان وجود دارد، این است که آموزش و پرورش برای کمک به هدایت تحصیلی دانش آموزان چه خدماتی را ارائه می‌کند، اما انتخاب رشته و هدایت تحصیلی دانش آموزان از ۲ عامل دیگر تاثیر می‌پذیرد یکی از این موارد فرهنگ اجتماعی جامعه و دیگری بررسی این موضوع از جانب خانواده‌ها است.

او گفت: در چند سال اخیر هدایت تحصیلی به طور کامل تحت تاثیر رشته پزشکی در جامعه قرار گرفته است، به دلیل اینکه پزشکان در جامعه هم از موقعیت اجتماعی بالاتری برخوردارند و هم میزان درآمد بالاتری دارند همین موضوع باعث شد که دانش آموزان و خانواده هایشان بیشتر تمایل پیدا کنند به این موضوع که دانش آموزان را به سمت رشته تجربی و پزشکی هدایت پیدا کنند.

معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در صورت نبود هدایت تحصیلی به استعداد و علاقه دانش آموزان توجه نمی شود گفت: به همین دلیل با بروز این مشکلات به استعداد و علاقه دانش آموزان توجه ویژه‌ای نمی‌شود، به طوری که ممکن است آزمون‌ها نشان می‌دهد که دانش آموزی ذوق هنری دارد یا دانش آموزی ذوق ادبی دارد و استعداد او در این جهت قوی است، در این شرایط فشار اجتماعی که به دانش آموز و خانواده وارد می‌شود دانش آموز را مجبور می‌کند تا از استعداد‌های خود صرف نظر کند.

تحلیل شخصیت دانش آموزان بنیانی برای انتخاب رشته 

او افزود: سال اولی که موضوع تغییر نظام ساختاری اتفاق افتاد و دانش آموزان وارد پایه نهم شدند و قرار شد بحث هدایت تحصیلی دانش آموزان اتفاق بیفتد، آموزش و پرورش سعی کرد به این آزمون‌ها توجه ویژه‌ای کند و فضای ویژه‌ای به وجود آمد که در آن گفته شده است که انتخاب رشته حق اولیا و دانش آموزان است و آموزش و پرورش صرفا نقش توصیه به دانش آموزان و خانواده‌ها را دارد.

زرافشان در خصوص ویژگی های فرم هدایت تحصیلی دانش آموزان بیان کرد: فرم هدایت تحصیلی که شامل نمرات، سوابق تحصیلی، نتایج آزمون‌ها و نظرات مشاور مدرسه است، به طوری تنظیم شده است که گزینه‌های پیشنهادی را دانش آموز و خانواده او اعلام می‌کنند، اما در نهایت تصمیم گیری برای ادامه و ثبت نام در گزینه‌های پیشنهادی یا موارد دیگر، بر عهده خود دانش آموز و خانواده او گذاشته شده است؛ بنابراین در حال حاضر اگر آمار داوطلبان کنکور را مشاهده کنیم در سال‌های اخیر تقریبا تعداد داوطلبان رشته تجربی ۲ برابر ظرفیت دانشگاه‌ها بود، ولی تعداد داوطلبان رشته ریاضی و انسانی کمتر از ظرفیت دانشگاه‌ها بود و دانش آموزان بدون رقابت در هر رشته‌ای می‌توانستند وارد شوند.

 او تصریح کرد: موضوعی که باید جامعه به آن توجه کند، این است که آزمون‌های استعداد و رغبتی که از دانش آموزان گرفته می‌شود، بر اساس تحلیل شخصیت دانش آموزان اتفاق می‌افتد و اگر خانواده‌ها به نتایج آزمون‌های گرفته شده از دانش آموزان توجه کنند دانش اموز به سمت رشته‌ای خواهد رفت که در آن زمینه استعداد و توانایی دارد و همچنین نسبت به رشته‌ای که در آن تحصیل می‌کند علاقه و رغبت کافی را دارد، بنابراین همه دانش آموزان مستعد به سمت یک رشته خاص هدایت نمی‌شوند.

معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش تصریح کرد: هدایت تحصیلی علاوه بر این که یک موضوع تعلیم و تربیتی است، یک مسئله کلان ملی است که باید به آن توجه ویژه‌ای شود، به همین دلیل طرح هدایت تحصیلی را موضوعی می‌دانند که به طور پیوسته از دبستان شروع شده و تا پایان دانشگاه ادامه پیدا می‌کند، علت این موضوع هم این است که هنگامی که دانش آموز بر اساس استعداد و رغبت خود هدایت نمی‌شود در طول دوران تحصیل شاهد تغییر رشته‌های مکرری هستیم.

بیشتر بخوانید

اصلاح شیوه نامه طرح شهاب در مدارس ابتدایی/ مناطق محروم و دوزبانه، پیشگام در فعالیت پیش‌دبستانی‌ها

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آموزش و پرورش استعدادیابی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۹۸۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علت افت تحصیلی دانش‌آموزان در آزمون‌های نهایی چیست؟ + تاریخ برگزاری امتحانات

امتحانات نهایی به صورت کشوری برگزار می‌شود و تاثیرات مهمی بر آینده دانش‌آموزان دارد، از همین رو دانش‌آموزان تمام تلاش خود را به کار می‌گیرند تا بهترین نمرات را کسب کنند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، امتحانات نهایی یکی از موضوعاتی است که دانش‌آموزان در این خصوص نگرانی دارند و افت تحصیلی در امتحانات نهایی یکی از موضوعاتی است که از دغدغه دانش آموزان به شمار می‌رود و این در صورتی است که بنا به گفته مسئولان مربوطه، بخشی از افت تحصیلی به انگیزه دانش‌آموزان و بخشی هم به دوره‌های آموزشی گذشته مربوط می‌شود.

تأثیر انگیزه دانش‌آموزان در نمرات امتحانات نهایی

محسن زارعی، رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزشی وزارت آموزش و پرورش درباره افت تحصیلی دانش‌آموزان در امتحانات نهایی اظهار کرد: این موضوع را نباید به صورت مقطعی و برشی بررسی کرد، شاید برداشت جامعه و آنچه که اتفاق افتاد، پس از اعلام میانگین نمرات آزمون نهایی پایه دوازدهم به این بود که این میانگین نشانگر افت تحصیلی است.

وی افزود: آموزش و پرورش بر این موضوع اصرار دارد که مبتنی بر شفافیت، وضعیت کنونی و نمای واقعی آموزش و پرورش را به نمایش بگذارد تا برای جبران کاستی‌ها برنامه‌ریزی کند.

رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزشی وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: شرایط مبتنی بر کیفیت آموزشی این‌گونه است که وضعیت فعلی را به خوبی بشناسیم و با اعلام به جامعه برای رسیدن به وضعیت مطلوب برنامه‌ریزی لازم و جبران صورت گیرد.

زارعی ادامه داد: آموزش و پرورش در این موضوع نمرات را شفاف اعلام کرد تا برنامه‌ریزی مناسبی انجام شود و معلمان دست به دست هم دهند و شاهد ارتقای کیفیت آموزشی باشیم.

وی گفت: در موضوع افت تحصیلی دانش‌آموزان باید عوامل سهیم را در نظر بگیریم که بخشی به انگیزه دانش‌آموزان و بخشی هم به دوره‌های آموزشی گذشته مربوط می‌شود، زیرا این موضوع در یک دوره اتفاق نیفتاده است.

رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزشی وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: اشکالی هم که وجود دارد این است که در دوره‌های مختلف تحصیلی، بازخوردی از وضعیت آموزش نداریم و یک‌باره این بازخورد را در پایان دوران تحصیل انجام می‌دهیم، این موضوع باید در دوره‌های مختلف بررسی شود که در زمان خود مداخلات لازم صورت گیرد.

زارعی درباره تأثیر دشواری سوالات در امتحانات نهایی بر افت تحصیلی دانش‌آموزان اظهار داشت: سوالات سخت شاخص دارد و شاخص هم ضریب دشواری است که در تحلیل آزمون‌ها، شاهد دشواری سوالات نبودیم.

وی ادامه داد: آنچه در طراحی سوالات مبنا قرار دادیم این است که توجه و ارزشیابی از یادگیری صورت گیرد و توجه به مفاهیم باشد و دانش‌آموزان و کل فرایند آموزش جهت‌دهی به سمت یادگیری داشته و از حفظیات و محفوظات دور باشند.

رئیس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزشی وزارت آموزش و پرورش افزود: در نوبت‌های قبل هم درصدی از سوالات مربوط به همین ارزشیابی از یادگیری متناسب با سطوح شناختی مختلف در سوالات امتحانات نهایی بوده است؛ بنابراین جمع‌بندی این نیست که سوالات سخت بوده است.

تاریخ برگزاری امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۳

مصطفی پردلی، معاون رسانه مرکز اطلاع‌رسانی و روابط‌عمومی وزارت آموزش‌وپرورش در صفحه ویراستی خود از مشخص شدن برنامه امتحانات نهایی خردادماه دانش‌آموزان خبر داد و نوشت:

«بنا بر اعلام مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش

برنامه امتحانات نهایی خرداد ماه مشخص شد

با آرزوی موفقیت برای دانش آموزان عزیز»

کد خبر 748368

دیگر خبرها

  • ۵۳ سال تدریس و مهری ماندگار
  • روایتی از ۵۳ سال تدریس و مهری ماندگار
  • جزئیات جدید نحوه ارزش‌یابی امتحانات کشوری «ریاضی» و «علوم» پایه ششم
  • ارائه مشاوره دقیق برای جذب دانش آموزان به رشته ریاضی
  • مبنای بسیاری از علوم، ریاضی و فیزیک است
  • علت افت تحصیلی دانش‌آموزان در آزمون‌های نهایی چیست؟ + تاریخ برگزاری امتحانات
  • سؤالات امتحانات نهایی سخت بوده است؟
  • آزمون‌های نهایی مبتنی بر ارزشیابی از یادگیری است
  • نمایشگاهی از معرفی هفته مشاغل در آران وبیدگل
  • سؤالات امتحانات نهایی با هدف ارزشیابی یادگیری طراحی می‌شود